Cykelsnack

Cykelsnack

Om bloggen

I denna blogg skriver jag om cykling, cyklar och cykelteknik

40 mil från Tumba

TurerPosted by Bengt Sandborgh Sun, May 09, 2010 21:41:48

Det finns många klyschor att ta till när det gäller gårdagens runda:

"Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder" håller jag inte med om, men "Det som inte dödar en, stärker en" beskriver nog bäst vad det handlade om.

Det är inte lätt att hitta kläder som funkar i hällregn och 5 plus. Yllestrumpor och skoöverdrag fixar fötterna. Torr är man ju inte men blir aldrig riktigt kallt. På benen hade jag, förrutom vanliga cykelbyxor, roubaix knävärmare och roubaix tajts. Funkare bra. På överkroppen undertröja av merinoull, långärmad cykeltröja + Gore Tex Paclite jacka. Jag blev mer blöt än njutbart. Vet inte var vattnet kom ifrån. Kan det komma från kragen och nacken? Ett hjälmöverdrag hade inte varit fel.

Händerna är det svåraste. Diskhandskar över vanliga långfingrade cykelhandskar funkar faktiskt riktigt bra. Men de är sköra, vilket jag fick erfara när jag skulle byta till torrare innerhandskar. Ripp sa det. Suck.

Annars funkade cyklingen bra. Jag hade hyggliga ben. Det var bara de sista 3-4 milen det gick segt. Hade krångel med växlarna. Det visade sig vid dagens välbehövliga storservice att framväxeln hade vridit sig en aning. Det var hopplöst att få upp kedjan på stora klingan. Trodde så klart att det var min stelfrusna vänsterhand som var orsaken. Men så var det alltså inte. Bakväxlingarna strulade också på slutet. Kedjan hoppade ner till tyngre växel efter en stunds tvekan. Idag har jag rivit bort Nokon höljena och satt på Shimano orginal. Har hört att man behöver byta inner teflon"röret" efter en tid med Nokon. 1000 mil funkade dom bra. Men Nokon känns inte riktigt rätt på en randonneuse. Skulle inte vilja pilla med "pärl"arbeten vid vägkanten om man skulle få vajerbrott. Skulle förresten inte vilja byta växelvajer överhuvudtaget vid vägkanten med senaste generationen av Shimano (med vajerdragning under styrlinda). Regnkläder på strax utanför Jönåker

(ev) Randonörd med ny tävlings(!)cykel.

Grusvägar i regn piggar alltid upp!

Det var en tuff runda. Men alla som var med har tänjt lite på sina gränser. Nu vet vi, det går att cykla 415 km i regn och rusk!

Jag hade roligt hela dagen, vilket det trevliga sällskapet var en högst bidragande faktor till. Jag är full av beundran över att alla höll humöret uppe. Det var ingen som var sur på insidan!

När jag körde hem satt jag på gummimatten från passagerarsidan för att inte blöta ner stolen. Hemma klädde jag av mig allt i tvättstugan. Duschade med väldigt varmt vatten och la mig direkt i sängen med en extrafilt. Det sista jag kommer ihåg att jag tänkte var "Jag fryser fortfarande". Vaknade vrålhungrig efter 4 timmar, gick upp och åt en första frukost och somnade om.